Mă numesc Alexandra Silea și studiez Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

alexandra-s

Ce loc pare potrivit pentru a avea un rol activ în cadrul relațiilor internaționale?

Direcția pentru Uniunea Europeană din cadrul internship-ului organizat de Camera Deputaților, bineînțeles!

Și așa am pornit într-o minunată zi de luni spre Palatul Parlamentului… cu vise în buzunar și nimic de pierdut. Chiar dacă mă așteptam ca prima săpămână să fie mult mai interactivă decât a fost de fapt, a doua săptămână a dat startul unei experiente de neuitat. Cei care o fac cu adevărat memorabilă sunt cei 9 super smart și entuziaști colegi care, încet-încet, mi-au devenit prieteni. Împreună învățăm să examinăm documente europene, împreună luăm masa la Senat în fiecare zi, explorăm câte un nou colțisor din Palatul Parlamentului, sau… mâncăm bomboane “Bucuria” aduse de Cristian direct din Republica Moldova!

Suntem norocoși să “furăm meseria” de la specialiști în domeniu, care reușesc să ne motiveze să dăm ce e mai bun din noi în tot ceea ce facem, să fim optimiști, deschiși provocărilor, carismatici, energici și, bineînțeles, bine pregătiți. Împreună cu ei am participat la activități menite să ne ajute în acest sens, precum o sesiune de întrebări cu reprezentantul Camerei Deputaților la Parlamentul European, Tudor Dobrinescu. În urma acestei întalniri am învățat un principiu extrem de valoros: singur nu vei ajunge niciodată acolo unde îți propui, lucrul în echipă e cheia spre succes.

Și dacă tot am menționat cât de important e teamwork-ul, împreună cu Roxana, Cristian, Bianca și Alex lucrez, de câteva zile, la un proiect menit să vină în ajutorul unei comunități de români dintr-o anumită regiune din Italia, cu scopul ca aceștia să mențină un dialog real cu Statul Român. Concret, proiectul nostru constă în înființarea unui summer school care i-ar ajuta pe tinerii români să învețe limba, să cunoască valorile culturale românești și să fie informați cu privire la mecanismele de funcționare ale statului. Nu știm care va fi finalitatea acestui proiect, însă dacă vreodată va fi implementat, ne dorim să fie cu adevărat folositor respectivei comunități.

Sunt convinsă că până la sfârșitul acestui internship voi mai învăța multe alte lucruri utile, fie în legătură cu migrația și criza refugiatilor de la Andreea, Diana sau Alex, fie legate de arta diplomației de la Alexandra sau aspecte legate de drept de la Roxana, Bianca sau… cealalta Andreea. Despre relațiile internaționale, în general, sau despre România și Republica Moldova voi putea discuta în voie cu Cristian, și dacă vreodata voi ajunge să fac un stagiu de practică la instituțiile europene de la Bruxelles, voi primi niște sfaturi utile de la… celalalt Alex. Și asta pentru că ei reprezintă cea mai frumoasă parte a internship-ului.

Lor, îndrumătorilor și organizatorilor, le mulțumesc pentru această oportunitate. Trezitul la 7.30 a devenit, într-un final, un aspect pozitiv… asta pentru că știu că am șansa să admir în fiecare dimineață Parcul Izvor și impunatorul Palat al Parlamentului, că am ocazia să învăț, pe zi ce trece, tot mai multe și pentru că am legat căteva prietenii care cu siguranță nu se vor sfârși odată cu încheierea acestui internship,